Waar je gevoel van vastzitten vandaan komt (en hoe je weer loskomt) | In2Coaching

Waar je gevoel van vastzitten vandaan komt (en hoe je weer loskomt)

Deel dit artikel:

Herken je het gevoel dat je vastzit? Dat niks je lukt, dat je veel twijfelt en niet weet wat je wilt? Of het idee dat je eigenlijk helemaal nog niet zoveel hebt bereikt als je hoopte? Vaak blijf je dan maar piekeren, slaap je slecht of heb je weinig energie. In dit blog en de bijbehorende podcast leg ik uit waar dat gevoel van vastzitten vandaan komt en hoe je weer loskomt.

We hebben allemaal weleens een periode waarin er wat minder gebeurt in ons leven. Maar als je je langere tijd niet ontwikkelt, ervaar je vaak stilstand en een gevoel van hopeloosheid. Want het geheim van geluk is wat mij betreft in één woord samen te vatten: vooruitgang. Om vooruitgang te boeken en weer beweging in gang te zetten, moet je eerst begrijpen waar je gevoel van stilstand vandaan komt. Daarom leg ik je hieronder de drie belangrijkste oorzaken uit.

 

Oorzaak 1: verwachtingen

We laten ons meer dan we denken leiden door onze verwachtingen. Die zijn vaak onbewust, onuitgesproken en niet heel realistisch. Ze ontstaan door opvoeding, kennis en ervaring. Je ging bijvoorbeeld op hockey omdat je hele familie dat deed, of koos voor een studie economie omdat je broer dat ook studeerde. Zo’n verwachting leidt geregeld tot teleurstelling of frustratie als de realiteit anders uitpakt.
In mijn blog over verwachtingen leg ik uit hoe je verwachtingen beter reguleert en daarmee meer regie over je leven neemt.

 

Oorzaak 2: idealen

Je kunt ook vastzitten in idealen. Bijvoorbeeld in een ideaalbeeld van een relatie of gezin. Of in het ideaal van een geweldloze samenleving. Dat laatste had een vrouw die ik laatst sprak. Tijdens onze gesprekken kwam ze erachter dat zo’n ideaal onhaalbaar is. Want welke crisis er ook heerst, de wapenindustrie produceert onverminderd door en maakt enorme winsten. Dat betekent niet dat ze zelf niets kan doen, maar wel dat anti-oorlogsdemonstraties niet de vooruitgang bieden die ze zoekt.

Bewustzijn van je idealen geeft je dus inzicht in wat je nodig hebt om weer in beweging te komen. Vraag jezelf daarom af welke ideaalbeelden jij nastreeft, en hoe realistisch die eigenlijk zijn.

Oorzaak 3: regels

Als laatste kun je vastlopen in de regels die je jezelf en anderen oplegt. In de liefde bijvoorbeeld, als je vindt dat je pas liefde mag ontvangen als iedereen in je omgeving blij is. Of als je alleen liefde geeft als je er zeker van bent dat je partner niet vreemdgaat of je niet afwijst. Of misschien stel je je pas open als de ander dat ook doet. Dan maak je het jezelf moeilijk om een relatie aan te gaan, hoe graag je het ook wilt.

Het is ook hier de kunst om je van zulke belemmerende regels bewust te worden. Dan kun je ze veranderen in regels die je verder helpen. Bijvoorbeeld: ik ervaar liefde als ik me kan overgeven aan het moment. Of als ik enthousiasme, opwinding of kracht ervaar. Zulke regels zijn haalbaar en ze motiveren. En brengen je daardoor weer in beweging.

Meer weten over het gevoel van vastzitten en hoe je weer loskomt? Beluister de bijbehorende podcast of lees mijn blog over verwachtingsmanagement. In mijn leiderschapstrainingen gaan we hier in de praktijk mee aan de slag.

Elke week meer leren over leiderschap?

Inschrijven