Kernkwadranten: kernkwaliteiten in kaart | In2Coaching

Kernkwadranten: kernkwaliteiten in kaart

Deel dit artikel:

Je hebt er vast weleens van gehoord: kernkwadranten. Dat zijn je unieke kerneigenschappen weergegeven in een schematisch overzicht. Een kernkwadrant geeft veel inzicht in jezelf en anderen. En daarmee handvatten voor persoonlijk leiderschap en betere samenwerking, bijvoorbeeld met collega’s. In dit blog leg ik je uit hoe je kernkwadranten opstelt en hoe je ze inzet voor je persoonlijke ontwikkeling.

Hoe maak je jouw kernkwadranten?

Hieronder zie je een voorbeeld van een kernkwadrant met de kernkwaliteit daadkracht. Van al je kernkwaliteiten kun je zo’n kernkwadrant maken. Begin met invullen waar je maar wilt. Als je eerst op een allergie komt, begin je daarmee. Onder de afbeelding lees je wat ieder onderdeel betekent.

kernkwadrant daadkracht | in2coaching

Kernkwaliteit

Over onze eigen kernkwaliteiten zeggen we vaak: ‘Maar dat kan toch iedereen?’ We weten niet beter, want ze zijn aangeboren. In tegenstelling tot vaardigheden, die zijn aangeleerd. Je kunt je kernkwaliteiten ontwikkelen of ze verborgen houden, maar ze aan- of uitzetten, dat kan niet. Onze kernkwaliteiten overlappen ook vaak met onze waarden, passies en talenten.

Om je kernkwaliteit te ontdekken vraag je jezelf af: welke positieve eigenschap typeert mij? Denk aan geduld, betrokkenheid, stressbestendigheid of daadkracht.

Valkuil

Een valkuil ontstaat wanneer je doorslaat in je kwaliteit. Te veel van het goede resulteert dan in negatief gedrag. Zoals te zien in de afbeelding zorgt te veel daadkracht voor drammerigheid. Mensen om je heen zullen dan zeggen: ‘Wees toch niet zo drammerig.’

Om je valkuil je ontdekken vraag je jezelf af: Welk verwijt krijg ik weleens? Hoe ervaren mensen me als ik gestrest ben?

Uitdaging

Je uitdaging is het tegenovergestelde van je valkuil. Met deze eigenschap voorkom of verklein je je valkuil. Zo vraagt drammerigheid om geduld. Een uitdaging is vaak ook het gedrag dat je in anderen bewondert, dat je zelf mist of wat anderen je toewensen. Ben je zelf daadkrachtig, dan heb je baat bij een collega met veel geduld.

Om je uitdaging te ontdekken, vraag je jezelf af: Op welke eigenschap van anderen ben ik jaloers?

Allergie

Net als een kwaliteit, heeft een uitdaging een negatief gevolg wanneer je er te veel van inzet. Dat resulteert in een eigenschap die je minder leuk vindt aan jezelf en die je bij anderen minacht. Te veel geduld resulteert bijvoorbeeld in passiviteit. Een daadkrachtige leidinggevende zal zich dus ergeren aan een passieve medewerker: dit is zijn allergie.

Om je allergie te ontdekken, vraag je jezelf af: Welk gedrag van een ander irriteert mij mateloos en is het negatief tegenovergestelde van mijn kernkwaliteit?

Leren van kernkwadranten

Hoe beter je je kernkwadranten kent, hoe beter je je kwaliteiten kunt inzetten. En hoe beter je jezelf kunt ontwikkelen. Aandacht besteden aan je uitdaging brengt je bijvoorbeeld meer in balans.

Allergie als leermeester

Je allergie vertelt je van welke eigenschap je meer van kunt gebruiken: de bijbehorende uitdaging. Als je met je allergie wordt geconfronteerd, is de kans groot dat je in je valkuil trapt. Dus erger je je aan iemands passiviteit, dan zul je snel vervallen in drammerigheid. Bewustzijn hiervan helpt je dat te voorkomen.

Je kunt kernkwadranten zowel persoonlijk inzetten als voor teams. In mijn cursussen over bewust leiderschap gaan we uitgebreid met kernkwadranten en kernkwaliteiten aan de slag. Je leest hier meer over deze cursussen.

Bron: De kernkwaliteiten van het Enneagram – Daniel Ofman, Rita van der Weck-Captein

 

Download Lijst met voorbeelden Kernkwadranten | Kernkwaliteiten

Elke week meer leren over leiderschap?

Inschrijven