Wat wil jij bereiken? Of veranderen?
Wellicht wil je van een slechte gewoonte af?
Of verbetering in een relatie die niet lekker loopt?
Of wil je beter voor jezelf opkomen?
Of wil je van je stress, gejaagdheid en onrust af?
Of van je korte lontje?
Wat het ook is, het is waardevol om jezelf een doel te stellen. Je weet vast al wel dat je je doelen op moet schrijven en positief moet formuleren. Dus wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt.
Where focus goes, energy flows. And where energy flows, whatever you’re focusing on grows. In other words, your life is controlled by what you focus on. That’s why you need to focus on where you want to go, not on what you fear.
– Tony Robbins
Waarom stel je vaak geen doel?
Soms heb je helemaal geen zin om een doel te stellen. Dit komt dan vaak door een ervaring uit je verleden. Herkenbaar? Je hebt dan misschien je doel niet altijd behaald. Bijvoorbeeld door een van deze redenen: te weinig actie, geen flow, mezelf, excuses, tijd, er zit ‘iets’ op, geen discipline, twijfel, moe, afleiding, geen focus…
Dat motiveert natuurlijk niet en dan ga je een volgende keer het risico van angst voor falen uit de weg en stel je maar geen doel meer.
Waarom ik je uitdaag om toch dat doel te stellen?
Uit onderzoek door Harvard blijkt dat de mensen die na hun studie een plan met heldere doelen hadden (3%), 20 jaar later meer enthousiast over het leven zijn, gelukkiger en beter aangepast aan het leven. Dit is interessant, maar wat vooral opvallend was dat deze 3% financieel meer waard is dan de 95% bij elkaar!
“Wauw, wat ben ik blij dat we aan de slag zijn gegaan met mijn persoonlijke doelen voor dit jaar. Het begon toch weer te kriebelen bij mij om te solliciteren. Ik had spreekwoordelijk de deuren dichtgegooid omdat ik keer op keer werd afgewezen. Maar na de opleidingsdag had ik me voorgenomen om er vol voor te gaan. Ik heb nu 3 afspraken in mijn agenda staan. Zelfs bij bedrijven die mij eerst niet hadden uitgenodigd!
Maar hoe stel ik dan een duidelijk doel?
Een duidelijk doel schrijf je SMART op. Daarnaast zijn de volgende punten in het bepalen van je doel heel belangrijk:
- Kijk terug
- Bepaal WAAROM die doel behalen zo belangrijk voor je is
- Visualiseer je doel
- ACTIE
Doelen stellen door eerst terug te kijken
Je vergeet misschien wel eens om terug te kijken, terwijl daar jouw goud ligt; de lessons learned. Je kan dit doen aan de hand van de volgende vragen:
- Wat was er echt FANTASTISCH in 2022?
- Wat waren je magische momenten in 2022?
- Wat heb je echt bereikt in 2022?
- Wat maakte dat je een doorbraak maakte? Wat waren de elementen?
- Waar wil je meer van in 2023?
- Wat is niet gelukt? Waar liep je op vast?
- Wat miste je aan kennis, vaardigheden of hulptroepen?
- Wat wil je graag bereiken dit jaar?
De essentie van doelen stellen
Als je doelen stelt is het zeer belangrijk om per doel te bepalen WAAROM je dit nu zo graag wilt behalen. Want wat als je het niet volhoudt op enkel je discipline?
Waarom wil je je doel bereiken.
Mijn ochtendritueel en 4 keer in de week sporten waren ooit een doel voor mij, waarvoor ik uitgebreid de waarom heb uitgewerkt. De belangrijkste reden voor mij was destijds om mij gezond en fit te voelen.
Gaandeweg kwam ik erachter dat mijn waarom groter was. Mijn waarom breidde zich uit naar voldoende energie hebben om mijn doelen te kunnen bereiken, me de hele dag goed te voelen en zelfverzekerd te zijn. Ik kreeg ook betere relaties, kon meer doen op een dag en zaken kostten mij minder tijd.
De essentie van mijn doelen voor mij is dat ik meer energie heb en er beter en langer kan zijn voor mijn kinderen. En dat is een hele sterke WAAROM!
Doelen beleven & visualiseren
Naast de waarom blijkt uit onderzoek ook dat het beleven van je doelen alsof je ze al hebt behaald, goed werkt. Sporters maken hier ook gebruik van; de kracht van visualisatie.
- Hoe voel je je hierbij?
- Waar word je echt enthousiast van?
- Wat betekent dit voor jou? Hoeveel plezier ga je hiervan hebben?
- Hoe gaat het voor je zijn?
Welke eerste kleine stap kan je nu al zetten?
Het blijkt uit onderzoek dat als je binnen 24 uur een actie inzet, de kans dat je je doel gaat bereiken met 33% toeneemt. Bijvoorbeeld het aanvragen van informatie over het sportschoolabonnement of de dansles.
Hoe kan je verder?
- Maak een lijst met doelen met tijdlijnen en formuleer 2-3 hoofddoelen die je binnen een jaar wilt bereiken.
- Schrijf per doel waarom je hieraan gecommitteerd bent met sterke redenen.
- Bekijk jouw top drie doelen dagelijks
- Onderneem binnen 24 uur een eerste actie op je doelen
- Maak een plan maken hoe je jouw doelen gaat realiseren; doen, doen, doen….
Wil je meer inspiratie en concrete handvatten? Luister ook de bijbehorende podcast.