Ontdek het geheim van het Doorbreken van Slechte Gewoonten

Deel dit artikel:

Slechte gewoonten zijn een uitdaging voor ons allemaal. Of het nu gaat om overmatig eten, te weinig bewegen, te veel tijd doorbrengen op sociale media, roken, of iets anders, het doorbreken van deze slechte gewoonten kan moeilijk zijn.

Veel mensen denken dat het doorbreken van een slechte gewoonte simpelweg neerkomt op het hebben van meer discipline en wilskracht. Echter, dit is niet het geval. Het gaat erom het juiste systeem te gebruiken voor verandering en om terugval te accepteren als onderdeel van het proces.

Een effectieve methode om slechte gewoonten te doorbreken en nieuwe, gezonde gewoonten te ontwikkelen is het concept van atomic habits. Dit is een benadering waarbij kleine, consistente veranderingen in je dagelijks leven een grote impact kunnen hebben op de lange termijn.

Atomic habits zijn kleine veranderingen die je dagelijks kunt maken, die vaak zo klein zijn dat ze nauwelijks merkbaar zijn op het moment dat je ze maakt. Maar na verloop van tijd stapelen deze kleine veranderingen zich op en hebben ze een enorme impact op je leven.

Waarom zijn atomic habits zo belangrijk?
Onze gewoonten vormen onze identiteit en hebben invloed op onze groei, ons geluk en onze relaties met anderen. Het ontwikkelen van goede gewoonten kan leiden tot groei, geluk en het welzijn van anderen, terwijl slechte gewoonten het tegenovergestelde kunnen bewerkstelligen.

Hoe kun je atomic habits ontwikkelen?
Het begint allemaal met het inventariseren van de slechte gewoonten die je wilt veranderen en het opstellen van een lijst met de gewoonten die je wilt ontwikkelen. Per gewoonte is het belangrijk om kleine, haalbare doelen op te stellen die je elke dag kunt bereiken.

Het is ook van belang om consistent te zijn in je inspanningen, ook op de dagen dat het moeilijk wordt. Het creëren van een ketting van goede gewoonten kan hierbij helpen. Dus als je normaal 50 keer opdrukt om fit en sterk te worden, doe je op een slechte dag niet niks, maar doe je er 5. Hiermee blijft de ketting in tact.

Triggers en omgeving spelen een grote rol bij het veranderen van gewoonten. Het is daarom handig om te zorgen dat je omgeving de gewoonten die je wilt ontwikkelen ondersteunt.

Daarnaast kan het helpen om je bewust te zijn van de gewoonteloop (cue, craving, response en reward) en deze te doorbreken.

Gewoonteloop social media

-> Je bent even blanco met werk (cue)
-> Je wilt van frustratie af (craving)
-> Check social media (response)
-> Je behoefte is vervuld om minder gefrustreerd te zijn (reward)

 

 

Het gevolg van deze koppeling kan zijn, is dat je nog meer social media gaat checken.

Groepsinvloed kan ook een effectieve strategie zijn bij het ontwikkelen van nieuwe gewoonten. Het deelnemen aan groepen waar de gewoonte waar je naar verlangt de norm is, kan hierbij helpen.

Het is ook waardevol om te onderzoeken waar je cravings vandaan komen en wat je onderliggende motieven zijn.

Zo doet social media een beroep op onderliggende motieven.

  • Voor sociale acceptatie en goedkeuring gaan we naar Instagram
  • Voor verbinden met anderen gaan we naar Facebook
  • Om je onzekerheid te verminderen gaan we naar Google

Het doorbreken van slechte gewoonten en het ontwikkelen van positieve gewoonten kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Door het toepassen van het concept van atomic habits en het maken van kleine, consistente veranderingen in je dagelijks leven, kun je nieuwe, positieve gewoonten ontwikkelen en slechte gewoonten doorbreken.

Consistentie is hierbij van groot belang, evenals het anticiperen op momenten waarop je terug kunt vallen. Het is ook belangrijk om te reflecteren op je vooruitgang en je gewoonten aan te passen waar nodig.

Onthoud dat het ontwikkelen van nieuwe gewoonten tijd kost (gemiddeld 66 dagen), maar dat het uiteindelijk de moeite waard zal zijn. Het zal leiden tot groei, geluk en een gezonder en meer vervuld leven.

Dus, laten we niet langer wachten en beginnen met het ontwikkelen van atomic habits en het doorbreken van onze slechte gewoonten. We kunnen het!

Wil je hier meer over weten? Luister dan hier de bijbehorende podcast.

Elke week meer leren over leiderschap?

Inschrijven