Wat wil je echt?

 

Dat is best een grote vraag. Je kunt ‘m ook anders stellen: wat kom je doen op deze planeet? Wat is jouw missie hier op aarde? Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen hier niet of zelden over nadenken, of pas aan het einde van hun leven, wanneer ze erop terugblikken: wat zou ik anders doen als ik mijn leven zou kunnen overdoen?


Van deze vijf dingen hebben mensen die stervende zijn het meeste spijt:

 • Was ik maar eerlijker naar mezelf geweest, in plaats van het leven te leiden dat anderen van mij verwachtten.
 • Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt.
 • Ik had graag de moed gehad om mijn gevoelens meer te tonen.
 • Ik wilde dat ik meer contact gehouden had met vrienden.
 • Ik wilde dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Wat kun jij hiervan leren? Wat raakt jou in het hier en nu, waar wil je mee aan de slag? Om dat te ontdekken is het nodig om doelen te stellen. Doelen waarmee je de juiste focus aanbrengt en je leven meer zin geeft.


Hieronder volgen tien focusvragen om beter te bepalen wat jij wilt. Mijn advies: neem de tijd om erover na te denken en schrijf je antwoorden uit.

 1. Als je vandaag vijf miljoen euro zou ontvangen, contant en belastingvrij, wat is dan het eerste dat je zou doen? Wat zou je de hele dag doen? Wat is het dat je écht wilt doen? Wat is het precies dat je wilt doen?
 2. Stel: de dokter vertelt je dat je nog maar vijf tot tien jaar te leven hebt. Je blijft je gewoon gezond voelen. Wat zou je doen met die jaren? Wat zou je veranderen aan jouw leven en hoe zou je het aanpakken?
 3. Stel dat je nog maar één dag rest voordat je doodgaat. Vraag jezelf af: wat heb ik gemist? Wat ben ik niet geworden dat ik graag had willen worden? Wat heb ik niet gedaan, maar had ik wel graag willen doen?
 4. Als je met een toverstaf kon zwaaien om alles te krijgen wat je wenst, op een willekeurig vlak van je leven, wat zou je dan wensen?
 5. Als je jouw perfecte levensstijl kon ontwerpen, hoe zou die eruitzien?
 6. Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Hoe laat sta je op? Wat ga doen en met wie? Voor wie? Beeld het je zo gedetailleerd en levendig mogelijk in.
 7. Als je de garantie had dat je zou slagen, welke grootste droom zou je dan waarmaken? Als je gegarandeerd succes zou hebben met het bereiken van je doel (groot, klein, op korte of lange termijn), welk doel zou je dan kiezen?
 8. Op welke vijf dingen in jouw leven ben je het trotst? Welke kwaliteit van jou komt hierin naar voren?
 9. Welk onderdeel van je werk waardeer je het meest? Waarin blink je uit? Van welke activiteiten word je het gelukkigst? Wat kun je de hele dag doen en geeft je energie?
 10. Wat kun jij bijdragen aan een betere wereld?

Heb je de vragen uitgewerkt, dan kan het zijn dat je doelen te groot aanvoelen. Deze vragen zijn in eerste instantie ook puur richtinggevend. Het gaat uiteindelijk om in beweging komen, om het nemen van kleine stapjes richting je doel. Breek je doel op in kleinere stukjes. Hoe meer deeltaken je kunt wegstrepen, hoe sneller je zelfvertrouwen groeit, hoe groter de kans dat je je doel behaalt.

Opdracht

Voeg je uitwerking toe onderaan de pagina toe bij “Opdracht uploaden”.

Bronnen
The top five regrets of the dying, Bonnie Ware
Boven de lijn, Berry Koeleman

Inschrijven